Snellaadmissie van Parijs naar Amsterdam met de Audi e-tron 55 (2019)
Dankzij Audi Nederland kon ik de e-tron 55 onderwerpen aan mijn favoriete soort testrit. In Frankrijk is de infrastructuur vaak nog op niveau “uitdagend” en dat werd ook ditmaal bewezen. Niet eens halfvol vertrok ik in de ochtend uit Parijs, op naar Audi Amsterdam via de snelste laders onderweg!
Dit is deel II van een reisverhaal wat in het Engels begon.
Voor een beter idee bij de volledige 1800 kilometer tour, kijk je op Polarsteps.
Klaar voor de start
Met een avondklok actief in Parijs was een stopcontactlader het maximaal haalbare. Dat zorgde voor zo’n 100km range aan het begin van de dag. Met de splinternieuwe lader van Total op zo’n 80km noordwaarts moest dat precies goedkomen. Lang leve wind in de rug op deze terugweg.
Kort probeerde ik nog een DC-lader in de stad maar dat leverde (zoals vaker in Frankrijk) niet het gewenste resultaat.
Met een verbruik van zo’n 310Wh/km rijd ik de stad uit. In Parijs worden veel nieuwe fietspaden aangelegd, maar gelukkig is het niet overvol met auto’s dit keer. Mooi detail aan rijden in de stad met de e-tron: ik hoor meer waarschuwingspiepjes op één ochtend door Parijs dan in de hele verdere week met de auto. Zo dicht kruipt iedereen hier op je.
Eenmaal op de ring vraag ik de auto als test naar de snelste laders in de omgeving. Dat levert een vreemd resultaat op, zie hieronder.
Als ik de vraag opnieuw stel twee minuten later gaat het beter en wordt de lader waar ik naar onderweg ben zelfs getoond. Wat ik beschouw als verrassing: de lader is splinternieuw en misschien net een week of twee open.
Bestemming afgekeurd
Als ik de lader van Total aanklik kan het systeem dit als bestemming niet goedkeuren. Ik zal namelijk aankomen met minder dan 10% SoC (State of Charge) wat door de Audi-programmeurs (net als bijvoorbeeld in de Porsche Taycan) als te weinig wordt aangemerkt. Aangezien ik de inschatting van de auto vertrouw en me aan de legale maximum snelheid houd verwacht ik echter geen enkel probleem onderweg. Met 5% batterij aankomen vind ik nog vrij veel.
De auto was ook nog prima te rijden met 110km/h (GPS) ook al ging de zogenaamde schildpadmodus aan de laatste paar minuten.
Laden in Frankrijk wordt op dit moment vaak afgerekend op basis van tijd in plaats van kWh (Fastned wil dit met hulp van haar nieuwe laadpaalleverancier alpitronic gaan veranderen).
Betalen per minuut kan met de Audi een uitkomst zijn, omdat het een van de snelst ladende voertuigen van dit moment is. Dat betekent dat je met een minuuttarief hartstikke voordelig uit kunt zijn. Ik probeerde dan ook met creditcard te betalen bij de lader maar de transactie lukte niet. De Duitse EnBW-kaart heeft ook een competitief tarief hier. Maar de door Audi meegeleverde Eneco-laadpas werkte tot mijn verbazing ook uitstekend.
In een dik kwartier is de e-tron van 3% naar 45% geladen en met wind in de rug en een zonnetje kan ik daarmee lachend door naar de lader in Lille die ik ook wil proberen. Evenals deze: splinternieuw.
Ditmaal met 130km/h probleemloos, tien graden celsius buiten en een droog wegdek helpt mee bij een dalend verbruik en stijgende gemiddelde snelheid. Gemiddeld verbruik van de rit inmiddels 280Wh/km.
23 minuten later is er 50% toegevoegd (nu op 54% SoC) en daarmee kan ik lachend richting Antwerpen, waar Allego nieuwe snelladers heeft geplaatst die ik wil testen.
Allego Antwerpen
Dankzij Allego staan er sinds kort enkele Efacec-snelladers in de buurt van de ring. Van der Valk heeft schone wc’s en is erg gastvrij ook als je slechts komt laden. Een aanrader als je even wilt ontspannen in de lounge wanneer dit weer kan.
In nog geen kwartier heb ik al meer dan 34kWh bijgeladen: tijd om te gaan!
Bij Fastned Hazeldonk heb ik geen stroom nodig, enkel even een shot als bewijs van de tijdige grensovergang. Ruim binnen de marge om Amsterdam op tijd te bereiken.
Om vijf uur is het pikdonker en meld ik me aan de Audi-balie. Het #snellaadmonster is weer thuis! Voor iedereen die zich afvraagt hoe het verbruik was op deze zonnige winterdag met de wind in de rug, bij deze. Mijn vlotste dag met de e-tron, dankzij de functionele laadinfrastructuur kon ik altijd soepel met het snellere verkeer meerijden, ook in Frankrijk.
Een aantal zaken vallen op in de Audi; veel informatie tijdens het laden, goed inzicht in het verbruik in het algemeen. Er werd door een medewerker aangegeven dat wellicht niet alle updates aanwezig waren, het zou dus kunnen dat ik bij toekomstige tests nog een gunstiger statistiek kan scoren. Zeker in de zomer zou me dat niet verbazen. Dat de software een lege accu wil voorkomen en ook onderweg bij DC-laden als minimum 10% wil aanhouden, heb ik wel wat op aan te merken, (een “negeer deze waarschuwing” zou nuttig zijn) want het kan je routeplanning in de war sturen zeker als je de dag niet volgeladen begint. Een ieder die een app als ABRP probeert, heeft daar echter geen last van. Even iets rustiger rijden naar de lader, en daarna ben je weer “vrij” om te rijden in de sportstand.
Audi bewijst dat snel laden uitmaakt: ik begon de dag niet eens met een halve accu. Dat zou met vele andere EV’s een ontzettend slechte reisdag tot gevolg hebben. Niets daarvan bij de e-tron 55. Zelfs met Franse infrastructuur vlot naar Amsterdam.
De luxe van Audi
Veel details zijn gaan opvallen in de dagen met de e-tron 55, of het nou de auto is die heel soepeltjes al begint met regenereren als je op een rotonde komt afrijden of de ontzettend hoge resolutie van het infotainment-beeldscherm. Het was voor het eerst dat ik draadloze Apple CarPlay kon testen in een EV en dat beviel waanzinnig goed. Een kabeltje voelt heel lullig daarna.
Mocht je nou Franse reisplannen hebben, neem dan altijd een kijkje voor vertrek in de Franse EV-reisgids. Zo mis je de beste laadpassen en apps niet, en kun je je ook inlezen op basis van de nieuwste reisverhalen.